sniadDzisiaj w naszej szkole świętujemy DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA. Nauczyciele przygotowali niespodziankę i na uczniów w czasie długiej przerwy czekały różne śniadaniowe przysmaki. Były płatki i mleko, kolorowe warzywa i ciemne bułeczki. Wspólne śniadanie, oprócz radości ze spotkania przy stole, niosło jeszcze duży walor edukacyjny. Jego celem było zachęcenie uczniów do zdrowego odżywiania się.
„Pierwsze śniadanie jest dlatego tak ważne, bo po przespanej nocy poziom glukozy we krwi jest niski, a jeśli człowiek nie zje porannego posiłku, może się on dodatkowo obniżyć. Upośledza to funkcje komórek całego organizmu, ale szczególnie komórek nerwowych mózgu i wpływa niekorzystnie na procesy poznawcze, w tym na tempo przypominania sobie zdobytych wiadomości” – powiedziała prof. Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.


Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie, szybciej pracują na lekcjach, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów i uzyskują lepsze wyniki w testach na sprawność fizyczną.
Warto jeszcze dodać, że jedzenie śniadań zmniejsza także ryzyko nadwagi i otyłości.


„Jeśli spożywamy poranne posiłki, pula naszych zasobów energetycznych w ciągu dnia jest rozłożona bardziej prawidłowo. Nieregularne jedzenie to jeden z czynników ryzyka odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej” – wyjaśniła prof. Weker.
Mamy nadzieję, że nasi uczniowie dobrze zapamiętają dzisiejszą akcję i w swoim życiu zrobią „generalne porządki”.

Zdjęcia w naszej galerii.